Salt Barn delivered for Bedfordshire County Council

JPG were appointed to provide structural design services to construct a new 5000T bulk storage facility on behalf of Bedfordshire County Council.

The building incorporated precast perimeter retaining walls, ground bearing slab and a galvanised steel frame covered with a composite membrane.  Given the significant presence of salt, a detailed understanding of the concrete in this environment was required in order to be able to provide an economic long term design solution.

The preliminary design was for a traditional steel framed structure, with internal retaining walls to contain the grit salt. However, Central Bedfordshire Council was keen to explore the potential for a more cost effective method of construction for this project and approached Toro Shelters for an innovative solution.

JPG structural engineers, teamed with Modular Cubed/JP Concrete, were appointed by Toro Shelters to put together a proposal for a cost effective but resilient civil engineering design. The design would include using Toro Shelters’ lightweight latticed galvanised steel structure, with precast retaining walls from JP Concrete Products and with a fiber reinforced concrete floor slab.

The whole project was delivered on time and within budget to the delight of the client and main contractor Morgan Sindall.

Salt_Barn_Bedfordshire

Salt_Barn_Internal_Bedfordshire